Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2011 10:02 - Закачка с Джак Бауер*
Автор: romanov Категория: Изкуство   
Прочетен: 22978 Коментари: 52 Гласове:
53

Последна промяна: 26.10.2011 10:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


          Някой се опитва да разбие с чук плочките в банята на съседния апартамент. Звуците трещят като изстрели и се чуват чак долу, във фоайето. По пътя си събарят премръзналите чаши в празния бар, килват шапката на пиколото и продупчват последния брой на „Тримогили нюз”, подпрян в ъгъла, на стойката за чадъри. Оттам отскачат изплашени: Боже, ама че новини, да настръхне човек, преминават ошашавени през пустия коридор, блъсват люлеещите се врати към кухнята, едва не попадат в зиналата в гигантска прозявка уста на готвача, сбърчват гнусливо нос от вонята на врящите тенджери и задъхани изскачат през задния вход, където облекчено повръщат в празните контейнери.

 

           Мен вече не ми пука от някакви си звуци приличащи на изстрели. Лежа си с прострелян череп на пода на стая номер 19 и си мисля, дали  изобщо трябваше да идвам посред нощ. в тоя мръсен мотел, чиято дремеща табела „Луната спи” едва открих, скрита в клоните на липата пред входа. Когато запитах това ли е „Луната спи”, рецепционистката с блеещ гласец ми припя: „…безплътен призрачен сън” Огледах се за Нети, или поне за Дони, но се сетих кое време е - дори мушиците имат право на почивка. Изкачих почти на бегом стъпалата до втория етаж. На последното, кървавочервената пътека се уви около краката ми и се опита да ме задържи, но аз я изритах, скочих няколко пъти върху най-протритото, където най-боли и за по-убедително я наплюх. Отпуснаха се ужасени ресните й, отупах прахта от крачолите си и прекрачих.

 

          В къта за пушене, върху диван с атлазени възглавници, дремеше овехтял тлъст котарак с късче пура в ъгъла на олигавената си уста. Тънко подстриганите му мустачки се издигаха в унисон с фуниеобразния отвор под носа при издишане, чуваше се „Пуффф” и косъмчетата прилежно полягваха, за да наберат сили за следващата партида спарен тютюнджийски въздух. Небрежно дремеше и сивото му сако, под което безсрамно подаваше яка омачкана риза с петно от кетчуп и няколко симпатични прегорени дупчици. От вратовръзката му, ако това жилаво черно нещо с раздвоен език около врата му, лъщящо от пот и безброй безсънни нощи беше вратовръзка, се хилеше беззъбо насреща ми забоден в плътта й позлатен череп, от чиито очни отвори грееха червени звезди.  

 

          Бившият номенклатурчик от бившето Шесто се размърда, колкото да поръси още пепел върху корема си, и промърмори насън:

 

          - Закъснява нещо градският транспорт.

 

          Веднага влязох в ролята, нужна ми за прикритието – бившо ченге, изгонено от полицията, работещо като частен детектив без разрешително, неплащащ данъци, съдебни такси и такса смет за изгнилото Жигули пред блока:

 

          - Казват, че плажовете в Шри Ланка тази година са пусти…. Заради урагана Катрина, или заради конкуренцията на Златни пясъци е?

 

          - Кушадасъ скри топките на всички туроператори.

 

          - Сриват се световните борси…

 

          -  Сейте чесън и чубрица! Също и шоколад на прах.

 

          - Ще ми се да имах петролен кладенец в двора.

 

          - Тогава си взриви тоалетната. И се научи, че средният пръст служи да поставиш на правилното място тоалетната хартия, а не за да го избършеш след ползване.

 

          Замислих се. До тук информацията, че елитна столична проститутка, завръщайки  се от лятната си почивка с обогатена банкова сметка е отседнала в „Луната спи” се потвърждаваше. От кодирания ни разговор разбрах също, че 150 швейцарски франка, от общо 11 200, са фалшиви. Оставаше само да науча номера на стаята й, да я закопчея, и на утрото щях да си възвърна отнетата значка и смачкано самочувствие.

 

          - Костюмът ви ми харесва… Ще ме препоръчате ли на шивача си,моля? – боязливо зададох най-важния въпрос.

 

          Мазният стар котарак от бившето Шесто изпъна късите си тлъсти крачета и небрежно измърка:

 

          - Костадинъ Д. Костадиновъ, моден крояч, на моята улица, номер 19. Поздрави го от мен и си в играта.

 

          На информаторите се плаща. Така е навсякъде по света. С презрение извадих още два лева от джоба си и ги метнах в лицето му:

 

          - Да се задавиш дано!

 

          Отминавах вече на път за стая 19, когато зад гърба си чух мяукане:

 

          - И мерси щеше да свърши работа, тикво зелена.

 

         След което канапето потъна отново в дрямка. Чу се гръмогласно прохъркване, след това миг затишие и фуниеобразният отвор под носа рече: „ Буххх”

 

          Стъпвах максимално внимателно. Два пъти проверих прозорците в коридора и отвих крушката на аварийния изход. Спрях асансьора, тока на целия квартал и телефоните на трите най-омразни мобилни оператора. Последното го направих заради всички българи, без да чакам специални благодарности. Извадих пистолета и долепих ухо до вратата. Отвътре се чуваше как малка панда ближе майка си. През процепа на вратата прозираше розова светлина. Явно фенерът й е на батерии.

 

          И тук ще направя едно малко отклонение. Ако бях Джак Бауер, щях да извикам подкрепление. Хеликоптер, снайперисти по покривите и наземен екип от барети на местното CTU. За невежите ще поясня – Антитерористично звено. И не толкова, че му трябва помощ, а просто за да станат свидетели на поредния му безумен опит за самоубийство, спасявайки великата американска нация. И за да има очи пред зрителите да направи нов епизод. Между другото, тоя пищов го имам от Джак.

 

         Мен не ми трябват свидетели. Нужно ми е да разбия вратата и да закопчея мацката с розовия фенер. Да предам след това ония 150 фалшиви швейцареца на шефа на полицията, да дойдат два – три телевизионни екипа, да ме снимат. Да ме излъчат по новините в 6, 12, 18 часа и задължително в късните по Нова, и да… Чакай, чакай! Подред! Да предам на шефа на полицията САМО ония 150 фалшиви…Ама разбира се! Него не го интересува истинската валута, а само фалшивата. Така… А после… После да си взема значката… Що ли ми е пък тази значка? С 11 000 франка в джоба знаеш ли как мога да си живея? Дори една боя на Жигулата мога да прасна… и едни нови гуми… Ми да! И да си купя от ония тостери, дето сами мажат маргарина върху препечените филийки. Какво като не обичам маргарин? Тостерите ми харесват!

 

          С такива нелеки мисли пристъпих към заключителния етап на операцията. Засилих се и блъснах вратата. Не се отвори. Макар да не очаквах чак такъв отпор, се втурнах отново и връхлетях върху й, като морска вълна върху книжна платноходка. На третото засилване някой натисна бравата и без предупреждение отвори. Последвалото може да се опише така: Осъзнах се проснат на пода върху мургаво блонде в нощница, съшита само от две презрамки и къса фуста, висяща малко под пъпа. Изрусените й коси се разпиляха в безпорядък върху загорелите й рамене, а луната през прозореца освети и ми показа съблазнителните й форми през прозрачната материя в цвят „каки”. Маслиновите й очи блеснаха насреща ми като изненадани фарове без изкуствените й  мигли, а  розовките й устни бяха извити във форма, като че ли се е канела да каже „Ъ!” Топлото й тяло странно ме приковаваше към себе си, обземаше ме някаква омая и позабравени мъжки щения. Добре, че от футбола ми бе останало в наследство едно наранено коляно, което в момента рендосваше дъските на пода и напомни за себе си.

 

         Скочих на крака, олюлях се, но се задържах прав и със страховит глас изревах:

 

         - Мали, че си сладка!... Бонбон, идва ми да те схруск….- осъзнах се, прокашлях гърло и продължих. – Казах горе ръцете!... Замръзни!... Всяка съпротива е безполезна, обкръжена си!... Легни на земята! Легни, казах!

 

          - Но аз съм легнала – проплака мургавата блондинка – И въобще не се съпротивлявам на ареста, сладур… И въпреки необичайният час, ще ти направя 30 % отстъпка. Ей така, заради идеята с белезниците.

 

          И една примамлива усмивка се изписа на устните й.

 

          Сега, час или два по-късно, докато лежа с простреляна глава, си мисля, че ако бях се вслушал в инстинктите си, можеше и да не ми пробиват за пореден път пластината на тила. И то точно месец, след като гаранцията й бе изтекла. И че наистина сериозно трябва да се разсърдя на Джак Бауер за пистолета, който ми подари. Защото се оказа не бутафорен, каквито използват във филма, а истински. И се чудя, дали ако беше той на мое място, щеше да викне спецотряда, или първо щеше да се възползва от 30 процентното намаление.

          Лично аз отидох да си измия зъбите в банята. Откъде да знам, че сутеньорът й си взема вана? Първо ми услужи с четката си за зъби ( Сиси обичала свеж дъх), после влезе в стаята и се върна с моя патлак. Но това не го видях. Усетих само изстрела. Прозвуча ми досущ като че ли някой с чук разбива плочките в банята на съседния апартамент. Или бях прекалено мъртъв и само така ми се стори.

П.П.

 

                      Нищо от описаните събития не отговаря на действителността. Бях се  напил толкова много, че влязох у съседите и комшията ми разби  главата с чук.

 

 

                                               Джак Бауер* - герой от американския сериал „24”   

   

 

Уважаеми приятели! Получих уверение от издателя, че в началото на декември, за Панаира на книгата, ще излезе първият ми сборник с разкази! Ще се радвам да се видим за премиерата на книгата! Благодаря ви! J

 

Румен Романов

 

         

 

          

 

         

 

          

 

 




Гласувай:
53



Следващ постинг
Предишен постинг

1. soueerouseliteratura - Поздравления! Искрено се радвам за ...
26.10.2011 10:27
Поздравления! Искрено се радвам за този успех. Отдавна трябваше да се случи :)

Славка Петкова
цитирай
2. tota - Каква радост сте ни споделил?
26.10.2011 10:33
Радвам се за Вас! Не разполагам с време редовно да Ви чета, но до това, до което съм се докоснала винаги ме е впечатлявало умението Ви да разказвате!!
Хубав ден!!
цитирай
3. romanov - Благодаря ти:)
26.10.2011 10:33
soueerouseliteratura написа:
Поздравления! Искрено се радвам за този успех. Отдавна трябваше да се случи :)

Славка Петкова

цитирай
4. romanov - Благодаря ти:)
26.10.2011 10:50
tota написа:
Радвам се за Вас! Не разполагам с време редовно да Ви чета, но до това, до което съм се докоснала винаги ме е впечатлявало умението Ви да разказвате!!
Хубав ден!!

цитирай
5. zabavnata - Добра новина!
26.10.2011 11:04
Успех на книгата!
цитирай
6. romanov - Дано! :)
26.10.2011 11:05
zabavnata написа:
Успех на книгата!

цитирай
7. kite333 - Сега подред (тоест отзад- напред)
26.10.2011 11:18
Успех на първият ти сборник разкази ! Аз едва ли ще мога да дойда на панаира,но вече те препоръчах и се надявам да я купят И за мен :)
Ще преживея някак факта,че е без автограф :))))
А колкот до този разказ,аз понеже сериали( и май телевизия)рядко гледам напомни ми по-скоро за Чандлър.
Че даже е и забавен и се позахилих към края.
Поздрави и още веднъж успех !
цитирай
8. romanov - Удоволствието от написването беше мое:) И доста се позабавлявах! Искрено благодаря:)
26.10.2011 11:27
kite333 написа:
Успех на първият ти сборник разкази ! Аз едва ли ще мога да дойда на панаира,но вече те препоръчах и се надявам да я купят И за мен :)
Ще преживея някак факта,че е без автограф :))))
А колкот до този разказ,аз понеже сериали( и май телевизия)рядко гледам напомни ми по-скоро за Чандлър.
Че даже е и забавен и се позахилих към края.
Поздрави и още веднъж успех !

цитирай
9. kite333 - А на панаира все пак ще бъдеш ли ?
26.10.2011 11:30
Да не ме яд напразно :))
цитирай
10. romanov - Много се надявам някой да не ме застреля дотогава:):)))))))))
26.10.2011 11:36
kite333 написа:
Да не ме яд напразно :))

цитирай
11. helloworld - romanov
26.10.2011 11:52
напоследък все по-често и по-често се радвам на такива новини - издаването на нова и супер качествена българска литература:))) радва ме и новината за твоята книга. УСПЕХ!!!
цитирай
12. romanov - Благодаря ти, helloworld:)
26.10.2011 11:54
helloworld написа:
напоследък все по-често и по-често се радвам на такива новини - издаването на нова и супер качествена българска литература:))) радва ме и новината за твоята книга. УСПЕХ!!!

цитирай
13. helloworld - romanov
26.10.2011 12:09
и като дойде време дай точни координати за събитието!:)
цитирай
14. hel - Сърдечни поздрави! Попътен в...
26.10.2011 12:11
Сърдечни поздрави!
Попътен вятър на книгата! И да повлече крак за още!
цитирай
15. kite333 - Чети,чети хелоу
26.10.2011 12:22
helloworld написа:
и като дойде време дай точни координати за събитието!:)

там го пише къде как :)))
цитирай
16. romanov - в началото на декември, за Панаира на книгата. Предполагам в НДК ще е :)
26.10.2011 12:25
helloworld написа:
и като дойде време дай точни координати за събитието!:)

цитирай
17. romanov - Дано, hel:) Благодаря!
26.10.2011 12:27
hel написа:
Сърдечни поздрави!
Попътен вятър на книгата! И да повлече крак за още!

цитирай
18. miaa - Поздравления!
26.10.2011 12:37
Невероятен сценарий за филм:)))
Стил и емоционална образност!
И дано повече те прочетат, защото има какво да им кажеш, с този интересен разказ.
Искрено се радвам на успехите ти! Попътен вятър, Романов!
Щастие и късмет от сърце:)
цитирай
19. scarlety - Привет!:)
26.10.2011 12:43
Радвам се да чуя тази новина! Желая ти мнооого успехи,защото си сред любимите ми автори!
цитирай
20. romanov - :)
26.10.2011 12:46
kite333 написа:
helloworld написа:
и като дойде време дай точни координати за събитието!:)

там го пише къде как :)))

цитирай
21. kosara2008 - ето! това вече си е хубава новина - нова книга, на чудистник - автор!!!
26.10.2011 12:49
да е хаирлия! Романов, и още много!
цитирай
22. romanov - Благодаря ти, miaa :)
26.10.2011 12:51
miaa написа:
Невероятен сценарий за филм:))) Уестърн! Стил и емоционална образност!
И дано повече те прочетат, защото има какво да им кажеш, с този интересен разказ.
Искрено се радвам на успехите ти! Попътен вятър, Романов!
Щастие и късмет от сърце:)

цитирай
23. romanov - scarlety:)) Благодаря ти!
26.10.2011 12:54
scarlety написа:
Радвам се да чуя тази новина! Жела ти мнооого успехи,защото си сред любимите ми автори!

цитирай
24. romanov - kosara2008, дай Боже;)
26.10.2011 13:01
kosara2008 написа:
да е хаирлия! Романов, и още много!

цитирай
25. babaelenica - :)))))
26.10.2011 15:29
Докато плочките падаха една по една на пода, запазвайки неправилната си форма, примесени тук-таме с облачета прах, реших да се възползвам от непредвидената пауза и да надникна в един блог от поредицата подобни на някакъв български сайт.
Собственицата, едно изкукало бабе, кой знае защо станало популярно, още не беше вдишало от другите пАри, доста различни от прахоляка, стелещ се наоколо. Какво пък, имам няколко секунди в кома, нека да ме запомни подобаващо, проследявайки пътя ми към безкрайните ловни полета. Зная аз, всяко плахо или настойчиво надникване ще пробуди любопитство и поне може да ми осигури някаква китка за онова тържество, след което се говори или хубаво или нищо.
Това бяха последните мисли на Джак, преди да се усмихне за последно от мисълта, колко малко остава до издаването на сборника му с разкази.

Здравей, всеки ден има първи път!
Всяко начало е малка смърт.
Всяка смърт е едно ново начало.
Дори и за мен!
:)))
цитирай
26. romanov - Хе хе:)) babaelenica, чудесно! :))
26.10.2011 15:38
babaelenica написа:
Докато плочките падаха една по една на пода, запазвайки неправилната си форма, примесени тук-таме с облачета прах, реших да се възползвам от непредвидената пауза и да надникна в един блог от поредицата подобни на някакъв български сайт.
Собственицата, едно изкукало бабе, кой знае защо станало популярно, още не беше вдишало от другите пАри, доста различни от прахоляка, стелещ се наоколо. Какво пък, имам няколко секунди в кома, нека да ме запомни подобаващо, проследявайки пътя ми към безкрайните ловни полета. Зная аз, всяко плахо или настойчиво надникване ще пробуди любопитство и поне може да ми осигури някаква китка за онова тържество, след което се говори или хубаво или нищо.
Това бяха последните мисли на Джак, преди да се усмихне за последно от мисълта, колко малко остава до издаването на сборника му с разкази.

Здравей, всеки ден има първи път!
Всяко начало е малка смърт.
Всяка смърт е едно ново начало.
Дори и за мен!
:)))

цитирай
27. magicktarot - Поздравления и успехи занапред, Романов! :)
26.10.2011 16:18
Радвам се, че попаднах в блога ти точно в такъв момент! :)
цитирай
28. romanov - Благодаря ти, magicktarot :)
26.10.2011 16:19
magicktarot написа:
Радвам се, че попаднах в блога ти точно в такъв момент! :)

цитирай
29. erato7 - Искрени поздрави и успех, Романов!
26.10.2011 18:12
Искрени поздрави и успех, Романов!
цитирай
30. romanov - Благодаря ти, erato7 :)
26.10.2011 18:17
erato7 написа:
Искрени поздрави и успех, Романов!

цитирай
31. ckarlet - Чудесна новина, Романов! Вярвам, ...
26.10.2011 18:30
Чудесна новина, Романов! Вярвам, че книгата ти ще има голям успех!
Поздравявам те и аз!
цитирай
32. romanov - Благодаря ти, ckarlet:)Нека първо излезе, тогава ще видим:)
26.10.2011 18:36
ckarlet написа:
Чудесна новина, Романов! Вярвам, че книгата ти ще има голям успех!
Поздравявам те и аз!

цитирай
33. dushka - !
26.10.2011 19:21
Поздравления! Успех!
цитирай
34. romanov - Благодаря ти, dushka:) И на теб!
26.10.2011 19:53
dushka написа:
Поздравления! Успех!

цитирай
35. megg - Джак Бауер ще да е виновен! :)))
26.10.2011 20:25
Историята е грабваща; поздравления, Романов!
Трижди повече - за книгата! Вярвам в успеха й, пожелавам ти и нови приятелства, родени от това радостно събитие!
цитирай
36. romanov - Сърдечно благодаря, megg! :)
26.10.2011 20:44
megg написа:
Историята е грабваща; поздравления, Романов!
Трижди повече - за книгата! Вярвам в успеха й, пожелавам ти и нови приятелства, родени от това радостно събитие!

цитирай
37. injir - Поздрави от мен!
26.10.2011 20:55
Поздрави от мен!
цитирай
38. romanov - Благодаря, injir :) Поздрави и на теб!
26.10.2011 21:07
injir написа:
Поздрави от мен!

цитирай
39. magnoliya - Ето,
26.10.2011 21:27
това се казва добра новина!
Поздравявам те!
Успехи и в бъдеще!
цитирай
40. veninski - Бъди жив и здрав, приятелю! Другото ...
27.10.2011 01:57
Бъди жив и здрав, приятелю! Другото ще се случи.
цитирай
41. romanov - Благодаря ти, magnoliya :)
27.10.2011 04:08
magnoliya написа:
това се казва добра новина!
Поздравявам те!
Успехи и в бъдеще!

цитирай
42. romanov - Живи и здрави, Васко :))
27.10.2011 04:13
veninski написа:
Бъди жив и здрав, приятелю! Другото ще се случи.

цитирай
43. diandra555 - Уважаеми приятели! Получих уве...
27.10.2011 10:54
Уважаеми приятели! Получих уверение от издателя, че в началото на декември, за Панаира на книгата, ще излезе първият ми сборник с разкази! Ще се радвам да се видим за премиерата на книгата! Благодаря ви! J

Румен Романов

Браво! Желая успех! Не се съмнявам в него, защото пишеш интересно, неочаквано и завладяващо!
цитирай
44. romanov - Остава да чакаме Панаира на книгата, diandra555:))
27.10.2011 13:57
diandra555 написа:
Уважаеми приятели! Получих уверение от издателя, че в началото на декември, за Панаира на книгата, ще излезе първият ми сборник с разкази! Ще се радвам да се видим за премиерата на книгата! Благодаря ви! J

Румен Романов

Браво! Желая успех! Не се съмнявам в него, защото пишеш интересно, неочаквано и завладяващо!

цитирай
45. georgibogdanow - Успех, romanov,
27.10.2011 20:49
харесвам стила ти на писане!
цитирай
46. kometapg - Поздрав и от мен! Успех на сборни...
28.10.2011 01:30
Поздрав и от мен! Успех на сборника!:)
цитирай
47. romanov - Благодаря, и аз харесвам вашия! :)
28.10.2011 05:28
georgibogdanow написа:
харесвам стила ти на писане!

цитирай
48. romanov - Благодаря, kometapg! :)
28.10.2011 05:35
kometapg написа:
Поздрав и от мен! Успех на сборника!:)

цитирай
49. mileidi46 - Който го може..го може!!
30.10.2011 13:07
На един човек,можеш да отнемеш много неща..единстено таланта-божият дар-не може да се отнеме.
А ти го имаш и аз много ти се радвам..Не те чета редовно..но наваксвам,когато остана сама със себе си.защото не мога да те чета просто ..ей така:((
За хубавите събития няма да съм тук..скоро си заминавам,а бих дошла с най-голямо удоволствие,където и да е то...Ще разчитам на някакви координати откъде и как мога да си закупя твоя книга!Поздравления!
цитирай
50. temenuga - Попътен вятър на новата книга! П...
11.11.2011 02:54
Попътен вятър на новата книга! Преживяла съм усещането и познавам тръпката! Нека духовната рожба ти донесе радости, нови приятели и ценители и нови хоризонти!
цитирай
51. romanov - Благодаря за топлите думи, mileidi46! Разбира се, ще ти пиша, когато книгата стане факт:)
12.11.2011 05:12
mileidi46 написа:
На един човек,можеш да отнемеш много неща..единстено таланта-божият дар-не може да се отнеме.
А ти го имаш и аз много ти се радвам..Не те чета редовно..но наваксвам,когато остана сама със себе си.защото не мога да те чета просто ..ей така:((
За хубавите събития няма да съм тук..скоро си заминавам,а бих дошла с най-голямо удоволствие,където и да е то...Ще разчитам на някакви координати откъде и как мога да си закупя твоя книга!Поздравления!

цитирай
52. romanov - Благодаря ти:)
12.11.2011 05:14
temenuga написа:
Попътен вятър на новата книга! Преживяла съм усещането и познавам тръпката! Нека духовната рожба ти донесе радости, нови приятели и ценители и нови хоризонти!

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031