Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2015 18:09 - Голямата игра в Близкия Изток... Как се създава хаос...
Автор: mt46 Категория: История   
Прочетен: 2276 Коментари: 3 Гласове:
25

Последна промяна: 17.11.2015 21:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
Голямата игра в Близкия Изток и Средиземноморието
От Боян Чуков . Публикувано на 17.11.2015.   

Един от последните важни анализи на американската агенция Стратфор е на тема „Защо САЩ трябва да сдържат Русия?”. За да се разбере адекватно този анализ, трябва преди всичко да се разбере какъв точно смисъл влагат американците в понятието „сдържане”. Америка никога не е преставала със стратегията си за сдържане на Русия. Независимо от това дали тя е била монархическа, комунистическа или либерална. Например след разпадането на СССР на пръв поглед няма никаква логика за разширяването на НАТО, но на практика НАТО нито за момент не прекратява своето разширяване на изток. Геополитическият императив, който стои в основата на политиката на сдържане на Русия, не е подвластен на времето. Сдържането не зависи от държавното устройство на Русия. Не зависи и от нейната идеология. Важно е да се разбере какъв е този императив. И в това отношение в Стратфор са пределно ясни и цинични: „Необходимо е да се предотврати подемът на регионалните хегемони, които са способни да хвърлят предизвикателство към САЩ”. Този императив никога не е изчезвал, винаги е в сила. Това е и причината за постоянното разширяване на НАТО и ЕС. Казвам и ЕС, защото споразуменията от Маастрихт силно натовизираха ЕС. Америка винаги е сдържала Русия – икономически, политически, със средствата на информационно-психологическата война и т.н. Инструмент за сдържането на Русия са и икономическите санкции, които представляват остра форма на сдържане.

Нека разгледаме темата в нейната историческа дълбочина. Нацистка Германия е създадена от англосаксонския капитал. В Германия на Хитлер са налети огромни финансови ресурси. Големи американски корпорации през швейцарски банки, включително и по време на Втората световна война, работят с нацистите. Стратегическата цел е чудовището, наречено Трети райх, да бъде насочено срещу Съветска Русия. Да бъде сблъскано със Съветския съюз. Ето защо преди началото на войната на Германия срещу СССР в обкръжението на Хитлер методично са елиминирани всички, които пречат за този сблъсък.

Резултатите от Втората световна война са известни. И непосредствено след нейния край никой не очаква, че СССР толкова бързо ще се възстанови. И именно тогава като следващ етап от същата антируска доктрина започват да се правят стратегиите, базирани върху демографския потенциал на ислямския свят. През 50-те години на миналия век в столицата Санта Фе на американския щат Ню Мексико е създаден институт, който започва да разработва и да се занимава с практическото приложение на теорията за реда и хаоса като инструментариум на геополитическите задачи. Към научния екип е командирован и Збигнев Бжежински. Така се отключва симбиозата между геополитиката и теорията на хаоса и реда. Възниква теорията на управляемия хаос. Появяват се и т.нар. „възбудени муджахидини”. От теорията на управляемия хаос трябва да се роди новият световен ред. От този момент практически започва да се внушава на света, че ислямът е до голяма степен свързан с тероризма и екстремизма. Официално се признава, че, да, ислямът е сериозна световна религия, която трябва да бъде уважавана. Но като психологическо въздействие се цели друго: да бъдат изобретени ислямисти, които лесно могат да фанатизират групи от хора, да се идеологизира ислямът, да се превърне в оръжие.

През 80-те години имах една интересна среща в Париж с експерт от Института на арабския свят, чието седалище беше на площад „Мохамед V” във френската столица. На шега го попитах: „Какво толкова работите в този институт? Какво толкова се занимавате с този ислям?”. Отговорът тогава определено ме озадачи: „Плащат ни, за да създаваме най-различни течения в исляма, които да противопоставяме едно на друго, както и да ги насочваме в посока, която обслужва вътрешнополитическите и външнополитическите интереси на страната ни…”.

В исляма има две ключови понятия. Едното е суфизъм, другото е салафизъм. Суфиите, наричани още дервиши, свързват исляма с неговите доислямски корени и разкриват неговите скрити мистични измерения. Салафитите (или още фундаменталисти, или ислямисти) отрязват като с нож всичко, което е съществувало в историята на мюсюлманските народи преди исляма. Такива са уахабитите, такива са „Мюсюлмански братя”, въпреки че при последните има едно намигване към западната демокрация в този вид, в който я знаем днес. В мюсюлманския свят възниква много сериозен проблем с появата на уахабитите и със създаването на Саудитска Арабия през 1932 година от Абдул Азиз бин Сауд. Уахабизмът е крайна религиозна идеология, чиято правна основа не е призната от нито една правна школа в исляма. Уахабизмът унищожава всяка вариативност вътре в исляма. От светините на суфиите до шиитските центрове. Експортът на уахабизма по света се случва благодарение на огромния финансов ресурс, с който разполага Саудитска Арабия.

a-specto.bg/golyamata-igra-v-blizkiya-iztok-i-sredizemnomorieto/

Интересно интервю с Тома Томов -
www.youtube.com/watch






Гласувай:
25


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - Информация от професионалист за ...
17.11.2015 21:17
Информация от професионалист за геополитическите интереси на САЩ в Близкия Изток, на отношението им към Русия и религиозните течения в исляма.
Такива специалисти следва да бъдат съветници на всеки президент и премиер,
а не измислици като Яне Янев.
цитирай
2. mt46 - http://www.memoriabg.com/2015/11/16/koito-ne-strelya-po-granicite-e-osuden-da-strelya-po-gradovete/
17.11.2015 21:23

Който не стреля по границите, е осъден да стреля по градовете

Селекция анализи от мрежата, Споделено от мрежата · 16/11/2015 · 12:33

Kaloyan-Metodiev-July-2015

Калоян Методиев

Ситуацията с поредните атентати във Франция не е изненада. За нея пише от много време в интернет. Нещата са прогнозирани, анализирани, очаквани.

Това не е краят, а само стъпка от една злокобна верига, която продължава да се увива около тялото на Европа. Сплавта, от която е направена, се нарича ислямски фундаментализъм, радикализъм, мултикултурализъм, глобализъм, универсализъм, либерален фанатизъм, политическа коректност, толерантност. Редно е вината да се подели между тези, които извършват престъпленията и тези, които създават условията това да се случи. Иначе не би било справедливо.

Бързите изводи, които могат да бъдат направени часове след началото на поредната парижка трагедия, са в няколко посоки. Първо, системата на сигурност на третата страна в ЕС – Франция, е безполезна. Съдбата на столицата й има символно значение. Градът заема ключово място в европейската конструкция. Французите доказано не го контролират. Второ, политическите елити в Западна Европа са неадекватни и неспособни да управляват в новите условия, в които навлезе светът и Европа. Трето, здравият разум, политическа отговорност и зрялост се намират в източната част на съюза.

Следствията от поредния терористичен акт ще са малко лозунги за солидарност, клишета на бюрократите за ценности, лъжите за свобода. Париж ще се гетоизира все повече, а и няма как да бъде иначе, защото в следващите месеци го чака поредната вълна от напускащо го коренно население, което бяга да се крие из провинциалните селца. Ще се затегнат малко мерките за сигурност, ще сръчкат разузнаването, ще назначат нова порция хора от малцинствата в полицията и армията, ще пълнят университети и медии с либерални мантри. Толкова. Стара Европа в момента няма сили да действа. Не и с този политически елит. Само преди месец президенти и премиери, хванати театрално под ръка, маршируваха по парижките улици, за да покажат съпричастност към Шарли Ебдо. Маршируващите нито разбраха, нито противодействаха на ситуацията. В историята, която се случва, самите те вече са история.

Къде остава България в това развълнувано море?

Обществото ни се разделя болезнено с илюзиите за един подреден, богат, сигурен, спокоен и красив Запад. Изправихме се срещу лицето на собствената си мечта. И то се оказа променено. Неузнаваемо от собственото си лицемерие. Митовете за толерантността и интеграцията рухнаха. Моделът, който ни предлагат, колабира.
Шансът, който ни се отваря, е да се действа бързо и решително за затваряне на границите по унгарско-словенския модел – огради, масирано военно и полицейско присъствие (човек до човек), сълзотворен газ и гумени куршуми. Няма какво да се лъжем, който не стреля по границите, е осъден да стреля по градовете. Десетките хиляди нелегални имигранти, които заляха София, трябва да се изведат от страната по всякакви възможни начини. Или някой ще чака това да се случи с неговото семейство и близки? Надигащото се обществено недоволство у нас вече само изобличава крайните и радикални кръгове, които работят за отворени граници и създаване на мултикултурно общество. Държавата трябва малко да помогне за регулиране на излязлата от контрол дейност на отделни кръгове, чужди и родни неправителствени организации и университетски катедри. За Бойко Борисов това е възможност да вземе рязък политически завой. В този контекст няма кой да му се противопостави отвън. Ремонтът на кабинета е необходим, за да се гарантира национално ориентирания характер на управлението. Всички в Източна Европа вече го направиха. Не може при тази ситуация да имаме министри, които са глобалисти, членове на групи като „Приятели на бежанците“ да са свързани с радикални звена и институти.

По повод на атентатите вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви, че българската граница няма да се затваря. Какво още трябва да се случи, за да бъде тя сменена? Бъчварова ли ще гарантира живота и сигурността на българските граждани при всичко, което направи в сектор „Сигурност“? Дефицитът на лидерство се усеща много сериозно и в президентската институция. Президентът е еталон за анти-лидерство. И то в момент на въпиюща нужда от силни лидери, решения и послания.

Не на последно място, мнозина от родните анализатори продължават да лансират идеи и мнения, които не кореспондират с реалността. Иронията е, че някои от тях се кичат и с генералски пагони. Преди броени дни искаха закриване на полицията. И това не е шега. Други ни учат, че решаването на проблема минава през унищожаването на „Ислямска държава“ и урегулирането на Сирийската криза. Ами Либия, Афганистан, Тунис, Алжир, Нигерия, Еритрея, Судан… Но още по-важното е какво се случва в Париж, Марсилия, Лион, Ротердам, Берлин, Лондон, Малмьо… „Ислямска държава“ има френски, британски, немски паспорти. Тя е западноевропейски феномен. Проблемът е вътрешен, а не външен. И милион глави да се заровят в пясъка, истината си стои.

Времето на анализите бавно свършва. Идва времето за действия. При мащабите на това, на което сме свидетели и тепърва ще виждаме, някой ще трябва да носи отговорност. Историческата логика е неумолима при подобни случаи. Българското правителство държи в ръцете си решението. То или ще обере лаврите на историята или ще се сблъска с носенето на отговорността.

* Заглавието е изведено от редакцията като цитат от текста на автора.



Източник: Епицентър.бг
цитирай
3. mt46 - Да...
17.11.2015 21:38
kvg55 написа:
Информация от професионалист за геополитическите интереси на САЩ в Близкия Изток, на отношението им към Русия и религиозните течения в исляма.
Такива специалисти следва да бъдат съветници на всеки президент и премиер,
а не измислици като Яне Янев.

Анализът на Калоян Методиев /в коментар 2/ също е много добър...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19174542
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148935
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031